Потребителите в САЩ са били изправени през юни пред трети пореден месец на повишаване на цените. Това дава ново доказателство, че бързото отваряне на икономиката в COVID пандемията подхранва отложените разходи за стоки и услуги, при много от които предлагането се оказва недостатъчно, предаде Асошиейтед прес.

Потребителските цени са нараснали с 0,9 на сто миналия месец спрямо май и с 5,4 процента спрямо същия месец на миналата година. Това е най-рязкото ускоряване на годишната инфлация от юни 2008 г.

Без силно променливите цени на петрола и газа, базовата инфлация се е повишила с 4,5 процента през изминалата година - най-силният растеж от ноември 1991 г.

Ускоряването на инфлацията, което до голяма степен се дължи на бързото възстановяване на икономиката от рецесията, предизвикана от пандемията, засилва опасенията, че Управлението за федерален резерв (УФР) може да се почувства длъжно да започне да се оттегля от политиката си на ниски лихви по-рано от очакваното.

Отварянето на икономиката даде възможност на потребителите засилено да пътуват, да посещават ресторанти и да пазаруват, след като цяла година избягваха тълпите.

Масовото харчене на пари вдигна цените на ястията в ресторантите, облеклото и авиобилетите. Световният недостиг на полупроводници пък оскъпи силно покупката на нови и употребявани автомобили, което доведе и до поскъпване на колите под наем, пише БТА.

Целта на УФР е инфлацията да превиши 2 процента за известен период, за да се компенсира фактът, че нивото й бе под този праг през по-голямата част от изминалото десетилетие. Централната банка все пак иска с времето инфлацията да се установи на средно ниво от 2 процента.